Historia

Kylpylästä Kahvila Willensaunaksi

Vuonna 1864 Wilhelmsbadin kylpylähotelli avattiin Kaisaniemeen Helsingin rautatieaseman läheisyyteen. Paikka oli Helsingin arvostetuimpia hotelleja ja kylpylöitä, mutta suosio hiipui vuosisadan lopulla, ja kylpylä purettiin Suomen Kansallisteatterin tieltä. 

Vuonna 1902 uusi kansallisromanttinen teatterirakennus kohosi Rautatientorin laidalle.

Vuonna 1954 avattiin Kansallisteatterin vastavalmistuneeseen lisäosaan satapaikkainen Teatterigrilli pienine tanssilattioineen. Se sijoitettiin Pienen näyttämön sisäänkäyntiaulan välittömään yhteyteen, muutama askelma katutason alapuolelle. Ruokalistalla mainostettiin teatteri-illallisia, herkullisia voileipiä ja kahvia.

Vuonna 1976 ravintolan tilat otettiin teatterikäyttöön ja muutettiin Willensauna-näyttämöksi.

Syksyllä 2023 lähes 50 vuotta myöhemmin avataan Kahvila Willensauna. Ravintola on uusi, mutta kaikki tehdään vanhaa kunnioittaen. ”Aika on rakkautta” -slogan pukee sanoiksi Kahvila Willensaunan identiteetin: aika symboloi välittämistä ja rakkautta. Me annamme ja jaamme aikaa, niin ilossa kuin surussakin. ”Aika on rakkautta” on repliikki Juha Jokelan näytelmästä Dosentit, joka kantaesitettiin Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 15.9.2021. Kahvila Willensaunaan kokoonnutaan ystävien ja läheisten kanssa – olemaan läsnä kiireettä ja ajan kanssa.

”Niin, aika… se on se avainsana. Koska aika on rakkautta. Jos rakastaa jotain, niin sille antaa aikaa.”
– Johannan repliikki Juha Jokelan näytelmästä Dosentit