08maalisKoko päivä09Metsä geopolitiikan näyttämönä(Koko päivä)(GMT+02:00)

Tapahtuman tiedot

Yleisötapahtuma, joka kokoaa yhteen metsän suojelijoita, tutkijoita, taiteilijoita, politiikan ja talouselämän toimijoita keskustelemaan metsästä

In English / En Español

Tapahtuma järjestetään Kahvila Willensaunassa sekä helsinkiläisessä lähimetsässä 8.-9.3.2024, ja sen kuratoi väitöskirjatutkija Satu Herrala. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki julkistetaan tammikuussa 2024.

Metsä geopolitiikan näyttämönä -yleisötapahtuma kokoaa yhteen metsän suojelijoita, tutkijoita, taiteilijoita, politiikan ja talouselämän toimijoita keskustelemaan metsästä, metsäteollisuudesta sekä sen vaikutuksista Uruguayssa, Brasiliassa, Suomessa ja Sápmissa. Kaksipäiväinen tapahtuma sisältää keskustelujen lisäksi puheenvuoroja, työpajoja ja elokuvanäytöksiä.

Kansallisteatterin julkisivun ja sisätilojen digitaalinäytöillä nähdään kevään 2024 aikana kolme uutta tekstiteosta, jotka ilmentävät tekijöidensä suhdetta metsään ja tuovat ilmi ekstraktivistisen metsäteollisuuden jälkiä eri ympäristöissä. Yleisötapahtuma, tekstiteokset sekä Marianella Morenan kirjoittama ja ohjaama Metsä Furiosa -esitys ovat osa suomalais-uruguaylaista Metsä geopolitiikan näyttämönä -taide ja tutkimushanketta. Hanketta sekä Satu Herralan väitöskirjaa rahoittaa Koneen Säätiö.

Metsä geopolitiikan näyttämönä -hanke on syntynyt tilanteessa, jossa suomalaisjohtoinen suuryritys avaa uuden, maailman suurimman yksilinjaisen sellutehtaan Uruguayhin ja harjoittaa monokulttuuria istuttamalla yhä lisää valtavia eukalyptuspuupeltoja. Samaan aikaan Suomessa etsitään keinoja vähentää hiilidioksidipäästöjä ja pelastaa metsäluonnon monimuotoisuutta. Asetelma toistaa globaalin pohjoisen ja globaalin etelän välistä dynamiikka, jonka juuret ovat kolonialismissa. Uruguayssa Suomen roolista maan rakennemuutoksessa keskustellaan paljon, mutta Suomessa metsästä käytävä keskustelu painottuu hakkuihin ja suojeluun paikallisella tasolla.

EU:n biodiversiteettistragedia velvoittaa Suomea suojelemaan kaikki luonnontilaiset ja vanhat metsät. Suojelukriiteereistä kiistellään parhaillaan. Useat tutkijat ja kansalaisjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa siitä, että suojelupäätökset tehdään taloudellisten intressien eikä ekologisen tutkimus- ja kartoitustiedon pohjalta.

Suomen metsistä alle 3% on luonnontilaisia ja vanhoja metsiä. Iso osa näistä sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella ja poronhoitoalueella, missä niiden suojelulle on sekä ekologiset että ihmisoikeudelliset syyt. Samalla Sápmin maankäyttöön kohdistuu jatkuvasti geopoliittisia paineita, jotka uhkaavat saamelaisten perinteisiä elinkeinoja ja arktisen alueen herkkiä ekosysteemejä.

Metsä geopolitiikan näyttämönä -hanke tekee rajoja ylittävää yhteistyötä ja tuo taiteen kautta esiin, miten geopoliittiset voimat vaikuttavat maan käyttöön, elinkeinoihin, kulttuureihin ja sosiaalisiin suhteisiin. Se nivoo yhteyksiä ihmisten, yhteisöjen ja ympäristöjen välille eri mantereilla. Hankkeen puitteissa on tehty myös vankilateatterityöpaja Jussi Lehtosen johdolla sekä Juan Alvarez Nemen ohjaama dokumenttielokuva (jälkituotannossa) Caranchon vankilassa Uruguayn ja Brasilian rajalla.

Tutustu lähemmin Metsä geopolitiikan näyttämönä -hankkeeseen

Tutustu Metsä Furiosa -esitykseen ja osta liput

Lue lisää

Kellonaika

maaliskuu 8, 2024 - maaliskuu 9, 2024 (Koko päivä)(GMT+03:00)